Dit receptje gebruik ik al heel lang en is eigenlijk heel eenvoudig. Je kan uiteraard bakmixen kopen om cupcakes te maken maar dan moet je er vaak toch nog eitjes, melk en soms zelf boter aan toevoegen dus kan je ze eigenlijk beter (en goedkoper) gewoon helemaal zelf maken. Veel heb je er immers niet voor nodig en het meeste staat wellicht in je kast! Ik koos dit keer voor een eenvoudige vanillecupcake met stukjes chocolade erin en een lekkere mokkaroomtoef erop. Ik heb naast 12 gewone cupcakes ook een 20tal mini cupcakes gebakken, die vind ik altijd echt schattig!
Dit heb je nodig:
Cupcakes:
- 190 gram roomboter (ongezouten!) op kamertemperatuur
- 190 gram suiker
- 190 gram zelfrijzende bloem
- 3 eetlepels melk op kamertemperatuur
- 3 eitjes op kamertemperatuur
- een zakje pure chocolade callets (bv van callebaut)
- een paar druppels vanille extract of aroma (of vanillestokje)
- 400 ml room
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels espresso poeder
- eetbare versiering
Materiaal:
- Handmixer of keukenrobot
- Keukenweegschaal
- Cupcake bakblik
- Papieren bakvormpjes
- ijslepel
- spuitzak en spuitmondje of spatel
- afkoelrooster
Hoe maak je het klaar?
Het is belangrijk dat je ingrediënten op kamertemperatuur
komen dus haal alles even van te voren uit de koelkast zodat het niet meer echt
koud heeft. Ondertussen kan je de bloem, de suiker en de boter afwegen. Doe dit
nauwkeurig want als je gaat bakken moet alles precies afgewogen worden, wil je
mislukkingen vermijden.Zet ondertussen je oven aan op 170 graden en steek alvast papieren bakvormjes in je bakblik. Je hebt hier opnieuw heel veel verschillende soorten (en maten)in. Je hebt de klassieke witte maar ondertussen bestaan ze in zowat elk kleurtje en met leuke ‘prints’! Je kan ze vinden in Aveve, AVA maar ook hele leuke en originele in bijvoorbeeld de Hema en Dille & Kamille.
Ik heb me zonet mijn eerste keukenrobot aangeschaft(joepie!!)
dus kan deze gebruiken maar je kan net zo goed een handmixer gebruiken, dat heb
ik ook altijd gedaan!
Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Laat mixen tot je een luchtige massa bekomt. Daarna mogen de eierdooiers erbij. Je kan in principe de volledige eieren toevoegen maar ik vind persoonlijk dat je een luchtigere en dus lekkerdere cupcake krijgt als je de eiwitten apart opklopt en op het einde eronder mengt. Maar als je dus een vluggere (en met minder afwas) versie wil, voeg de eitjes op zijn geheel toe en laat goed mixen op middelhoge snelheid. Daarna kan je de bloem toevoegen. Doe dit geleidelijk aan (dus niet allemaal in één keer maar bijvoorbeeld in 3 keer).
Daarna mag de melk en het vanille extract erbij. Klop je eiwitten volledig stijf en
meng deze met een pottenlikker voorzichtig onder je deeg. Dus nu niet meer met
de keukenrobot of mixer! Je moet proberen om vooral de lucht die je juist in je
eiwitten hebt geklopt er nu niet terug uit te kloppen dus doe dit rustig! Als laatste
roer je er de chocolade callets onder.
Neem nu je bakblik erbij en met een ijslepel kan je
gemakkelijk je deeg verdelen over de papieren vormpjes. Tracht ze voor 2/3 te
vullen want ze zullen nog wat rijzen en anders komen ze boven hun papiertje uit
en wordt het moeilijk om er nog een toef op de spuiten. Een trucje voor als ze
toch wat te hoog gekomen zijn na het bakken: leg er als ze juist uit de oven
komen voor enkele minuten een plank op.
Dit zal ervoor zorgen dat ze mooi afgeplat zijn zodat je ze gemakkelijk
kan versieren.
Zet het cupcakeblik nu in het midden van je voorverwarmde oven
op een rooster en laat gedurende 20 tot 25 minuten bakken. Je laat beter de
ovendeur toe tijdens het bakken (inzakgevaar), na 20 minuten mag je wel al eens
kijken door met een houten prikker in één van de cupcakes te prikken. Als die er
schoon uitkomt zijn ze klaar! Haal ze dan uit de oven en neem ze voorzichtig uit het bakblik. Leg ze op een afkoelrooster en maak
ondertussen de topping.
Daarvoor mix je de room samen met de suiker tot je slagroom bekomt.
Voeg de espresso poeder toe en mix nog even kort.
Vul de spuitzak (met spuitmondje) met je roommengsel.
Maak een mooie toef in cirkelvormige beweging (je kan kiezen om van buiten naar
binnen of van binnen naar buiten te werken) of smeer met een spatel de frosting
op je cupcake als je niet graag met een spuitzak aan de slag gaat.
Afwerken doe
je naar smaak met wat suikerversiering, wat cacao poeder, een
chocoladekoffieboon of wat brésilienne nootjes. Laat je fantasie de vrije loop
en experimenteer!
Laat het smaken en tot de volgende post!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten