zondag 20 oktober 2013

Verjaardagskoekjes

Verjaardagskoekjes



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor de verjaardag van mijn schoonvader bakte ik naast twee confiturentaarten ook verjaardagskoekjes als traktaat voor zijn collega's. Het recept voor de koekjes postte ik reeds in een vorige blog. De vorige keer had ik speciaal wat teveel deeg gemaakt en deze ingevroren. Om het deeg in te vriezen verpak je het gewoon in plastiekfolie.  Het is zelfs gemakkelijker op deze manier want het deeg iets is beter handelbaar als het half ontdooid is. Je rolt het deeg uit en steekt figuurtjes uit.


Op een met bakpapier bekleedde bakplaat leggen en in een voorverwarmde oven van 180graden bakken gedurende 15 minuten.

Ik versierde de koekjes met chocolade ganache (gesmolten chocolade met room) en icing (bloemsuiker met water). Als extraatje heb ik ook voor het eerst zelf marsepein gemaakt. Helemaal niet moeilijk en je maakt het eigenlijk met slechts vier ingrediënten (eiwit, amandelpoeder, bloemsuiker en citroensap). Onlangs kon je in de Aldi amandelpoeder kopen. Amandelpoeder wordt in de patisserie vaak gebruikt maar is een product dat nogal moeilijk te vinden en redelijk duur is. Het was dan ook héél rap uitverkocht en ik kon helaas slechts twee doosjes van 125gram op de kop tikken.
Voor de marsepein meng je een zelfde hoeveelheid bloemsuiker met amandelpoeder, een beetje eiwit toevoegen en een paar druppels citroensap. En dan moet je het kneden met je handen. Als het wat te droog aanvoelt kan je nog wat eiwit toevoegen. Is het te slap dan voeg je nog wat bloemsuiker toe. Daarna bewaar je het even (gewikkeld in plastiekfolie) in de frigo.
Ik voegde voor de smaak en de kleur nog wat speculaaskruiden (Dille en Kamille) toe.

Daarna kan je de marsepein uitrollen (met behulp van bloemsuiker tegen het plakken) en kan je vormpjes uitsteken. Je plakt de marsepein aan de koekjes door wat icing  op het koekje te doen en er dan de marsepein op te leggen en even aan te drukken.
Laat bij het versieren vooral je eigen fantasie werken en experimenteer!


 
 

 

 

 


1 opmerking:

  1. Marsepein kan je ook met amandelschijfjes maken en dit is makkelijker te vinden dan amandelpoeder maar een bewerking meer (fijnmalen).

    BeantwoordenVerwijderen