woensdag 16 oktober 2013

Salade met spekjes, geitenkaas en zelfgemaakte croutons


Zoals beloofd opnieuw een gezond gerechtje: Salade met spekjes, geitenkaas en zelfgemaakte croutons.

Wat hebben we nodig? (2 personen)

-          Zakje rucola
-          Zakje ijsbergsla of een krop ijsbergsla
-          Rolletje geitenkaas
-          125 gr spekblokjes
-      Appel (zoete zoals Pink Lady)
-          Tomaat
-          Blok jonge kaas
-          Handjevol pijnboompitten
-          Een half wit brood (best een bakje)
Je kan uiteraard dit slaatje aanpassen naar je eigen smaak. Het is ook ideaal als ‘koelkastopruimer’. Je gooit er gewoon alles in wat je nog hebt liggen in je frigo en lekker vindt.

Hoe maak je het klaar?

Opnieuw een simpel gerechtje. Je kan de salade in een grote kom maken of reeds de borden opmaken.
Snij de tomaten in partjes zodat je ze mooi kan presenteren. Snij de kaas en appel in kleine stukjes en zet dit nog even in de koelkast met plastiekfolie erover zodat je appel niet verkleurt (je kan ook eventueel wat citroensap over sprenkelen om verkleuring tegen te gaan).
Vervolgens kan je de pijnboompitten bakken. Dit doe je in een koekenpan, je hoeft geen vetstof (olijfolie of boter) toe te voegen omdat ze relatief veel vet bevatten. Houd ze goed in de gaten want dit gaat erg vlug! Wanneer ze goudbruin zijn, zijn ze goed. Zet ze apart en haal ze zeker uit de pan want anders blijven ze door de warmte doorbakken.
Neem nu je wit brood en snij de korstjes ervan. Dit werkje is gemakkelijker met een vierkant brood in plaats van een rond. Houd drie botenhammen apart en snij de rest in vierkantjes. Uit de drie overige boterhammen kan je rondjes snijden of uitsteken. Als je geen rond uitsteekvormpje hebt kan je ook een glas gebruiken. Kruid de blokjes brood en de rondjes met voldoende zout en peper en eventueel ook nog andere kruiden zoals peterselie of wat je in huis hebt.






Zet opnieuw een koekenpan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Laat deze eerst goed warm worden vooraleer het brood erin te bakken. Bak eerst de blokjes tot ze mooi krokant zijn. Laat ze afdruipen op wat huishoudrol. Bak daarna ook de rondjes in wat olijfolie. Leg deze op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Snijd van het rolletje geitenkaas enkele schijfjes en leg ze op de rondjes brood.

Zet de oven op grilstand en zet de ovenplaat in de oven. Houd dit opnieuw goed in de gaten!
Nu kan je de spekblokjes krokant bakken in de pan. Terwijl deze bakken kan je de borden opmaken. Leg eerst wat krokante ijsbergsla op je bord. Daarover komt wat rucola. Schik de tomaatjes, kaas en appel er rond. Daarboven komen wat pijnboompitten en de spekbokjes. Als laatste strooi je er de croutons over en leg je de geitenkaasjes er bovenop (lekker ook met nog een likje honing erover). Voor de liefhebbers zet je nog een dressing op tafel of maak er zelf één op basis van wat olijfolie met notenolie met een likje honing en  een beetje mosterd, kruid af met peper en zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten