Ik bak graag koekjes en dan vooral voor het versieren
achteraf! Ik gebruik eigenlijk verschillende recepten voor mijn boterkoekjes en
hier vind je er dus ééntje. Misschien dat ik nog wat verder experimenteer om
een nog lekkerder koekje te krijgen en dan post ik nog weleens een variatie
hierop. Het is een aangepaste versie van een recept (een recept blindelings
volgen is niet mijn sterkste punt ;-))dat ik ergens lang geleden eens vond op
een site (ik weet helaas niet meer waar).
Wat heb je nodig?
Voor de koekjes:
-
125 gr boter
-
175 gr fijne suiker
-
1 ei
-
paar druppels vanille aroma
-
halve theelepel zout
-
350 gr zelfrijzende bloem
(of wat minder gewone bloem en anderhalve theelepel bakpoeder)
(of wat minder gewone bloem en anderhalve theelepel bakpoeder)
-
Bloemsuiker
-
Water
-
Kleurstoffen
-
Eventueel wat bakversiersels als confetti,
suikerparels
Welk materiaal heb je nodig?
-
Handmixer
-
Mengkom
-
Uitsteekvormjes
-
Wegwerpbare spuitzakken
Hoe maak je het?
Zet de boter uit de koelkast zodat hij een tijdje op
kamertemperatuur kan komen (je kan wat vals spelen door de boter even op heel
lage wattage in de microgolf te plaatsen maar zorg dan dat hij zeker niet warm
heeft of helemaal gesmolten is!). Roer de boter glad met de suiker en mix ook
even tot een schuimig mengsel. Voeg daarna het ei toe, de vanille en het zout. Opnieuw even mixen en
dan langzaam de bloem toevoegen en tussendoor goed mixen. Naar het einde lukt
dat wat minder goed dan moet je even je handen gebruiken om dit geheel goed te
kneden en een deegbal te vormen. Wikkel deze deegbal in plastiekfolie en plaats
minstens een uur in de frigo.
Verwarm je oven voor op 180 graden en rol het deeg uit
(eerst even wat bloem strooien op je werkvlak). Doe dit niet in één keer maar
verdeel je deeg in minstens 5 kleinere deelballetjes. Steek er met je vormpjes
koekjes uit en leg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak de koekjes (naar
gelang je oven) 10 tot 12 minuutjes of tot ze mooi goudbruin zijn. Leg ze
vervolgens op een rooster om af te koelen. Ze kunnen nog een beetje slap zijn als
ze uit de oven komen maar zullen wel uitharden op het rooster. Je zult
waarschijnlijk 2 à 3 ‘baktes’ moeten doen om al het deeg op te gebruiken. Je
kan ook eventueel de rest van je deeg invriezen.
Je kan je koekjes erna ook versieren met ‘icing’
(suikerlaagje). Meng daarvoor bloemsuiker met enkele druppels water en
eventueel een kleurstofje. Ik ben zelf echter nog even aan het uitproberen met de
dikte van mijn icing en ook met het recept hiervoor. Voorlopig gebruik ik
gewoon poedersuiker, water en kleurstof maar ik hoor vele goede dingen over
meringue poeder (royal icing). Dat moet ik me dus nog eens aanschaffen en
proberen (later hierover meer dus). Bij
deze zal ik in deze blog niet uitweiden over het versieren van de koekjes. Ik
wil graag ook eerst nog wat oefenen op mooie lijntjes trekken en verschillende
technieken. Oefening baart hopelijk kunst! ;-)
Het resultaat:
Het resultaat:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten