woensdag 18 september 2013

Boterkoekjes

Boterkoekjes

Ik bak graag koekjes en dan vooral voor het versieren achteraf! Ik gebruik eigenlijk verschillende recepten voor mijn boterkoekjes en hier vind je er dus ééntje. Misschien dat ik nog wat verder experimenteer om een nog lekkerder koekje te krijgen en dan post ik nog weleens een variatie hierop. Het is een aangepaste versie van een recept (een recept blindelings volgen is niet mijn sterkste punt ;-))dat ik ergens lang geleden eens vond op een site (ik weet helaas niet meer waar).
Wat heb je nodig?
Voor de koekjes:

-          125 gr boter
-          175 gr fijne suiker 
-          1 ei
-          paar druppels vanille aroma
-          halve theelepel zout
-          350 gr zelfrijzende bloem
(of wat minder gewone bloem en anderhalve theelepel bakpoeder)
Voor de icing:
-          Bloemsuiker
-          Water
-          Kleurstoffen
-          Eventueel wat bakversiersels als confetti, suikerparels
 
Welk materiaal heb je nodig?
-          Handmixer
-          Mengkom
-          Uitsteekvormjes
-          Wegwerpbare spuitzakken

Hoe maak je het?
Zet de boter uit de koelkast zodat hij een tijdje op kamertemperatuur kan komen (je kan wat vals spelen door de boter even op heel lage wattage in de microgolf te plaatsen maar zorg dan dat hij zeker niet warm heeft of helemaal gesmolten is!). Roer de boter glad met de suiker en mix ook even tot een schuimig mengsel. Voeg daarna het ei toe,  de vanille en het zout. Opnieuw even mixen en dan langzaam de bloem toevoegen en tussendoor goed mixen. Naar het einde lukt dat wat minder goed dan moet je even je handen gebruiken om dit geheel goed te kneden en een deegbal te vormen. Wikkel deze deegbal in plastiekfolie en plaats minstens een uur in de frigo.
Verwarm je oven voor op 180 graden en rol het deeg uit (eerst even wat bloem strooien op je werkvlak). Doe dit niet in één keer maar verdeel je deeg in minstens 5 kleinere deelballetjes. Steek er met je vormpjes koekjes uit en leg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak de koekjes (naar gelang je oven) 10 tot 12 minuutjes of tot ze mooi goudbruin zijn. Leg ze vervolgens op een rooster om af te koelen. Ze kunnen nog een beetje slap zijn als ze uit de oven komen maar zullen wel uitharden op het rooster. Je zult waarschijnlijk 2 à 3 ‘baktes’ moeten doen om al het deeg op te gebruiken. Je kan ook eventueel de rest van je deeg invriezen. 
Bewaar je koekjes in een afgesloten doos.
Je kan je koekjes erna ook versieren met ‘icing’ (suikerlaagje). Meng daarvoor bloemsuiker met enkele druppels water en eventueel een kleurstofje. Ik ben zelf echter nog even aan het uitproberen met de dikte van mijn icing en ook met het recept hiervoor. Voorlopig gebruik ik gewoon poedersuiker, water en kleurstof maar ik hoor vele goede dingen over meringue poeder (royal icing). Dat moet ik me dus nog eens aanschaffen en proberen (later  hierover meer dus). Bij deze zal ik in deze blog niet uitweiden over het versieren van de koekjes. Ik wil graag ook eerst nog wat oefenen op mooie lijntjes trekken en verschillende technieken. Oefening baart hopelijk kunst! ;-)



Het resultaat:
 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten